Uskrs u Vodicama – Vodičke žudije

U Vodicama već tradicionalno posebnost najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa čine vodički žudiji, momci koji odjeveni u odore rimskih vojnika uprizoruju njihovu ulogu u Isusovoj muci tijekom Velikog tjedna. Ovi čuvari Kristova groba nastavljaju s tradicijom starom više od stotinu godina! Unatoč tome što su nailazili na brojne nedaća tijekom prošlih godina, niti jednom nisu propustili svoju službu.

vodicki-zudiji

Riječ žudija zapravo je grčko-romanskog podrijetla i znači Židov, a vrlo je vjerojatno da je ovaj običaj u naše krajeve stigao iz Italije! Za razliku od Vodica, u pojedinim župama – ovi momci odjeveni su u narodne nošnje ili mornarske odore. Kada zazvone zvona na Veliku subotu samim time obznanjujući uskrsnuće – stražari koji su do tada čuvali grob od straha padaju na zemlju i bježe. Ovaj prvenstveno liturgijski čin – barem na području Vodica prerastao je u pravu turističku atrakciju. Iako je uniforma u samim začecima ove tradicije bila prilično jednostavna, tijekom godinama sve je više nalikovala onoj prvoj, iskonskoj rimskoj! Po pričanju starih Vodičana, svojedobno nije bilo ulice u kojoj se djeca nisu igrala Žudija! Nakon toga, običaj se pokušao iskorijeniti no, srećom, bezuspješno!

12440398_1306334616060404_6890821959442014004_o (1)

Zanimljivo, službi Žudija mogu se pridružiti i svi zainteresirani dječaci od osam do dvanaest godina ako visinom nisu niži od jednog i pol buzdovana. Značenje same riječi buzdobaj, tzv. vođe žudija također je interesantno. Naime, ime je dobio po oružju koje nosi i koje mu služi za izdavanje komandi ostalim čuvarima. Sama služba žudija počinje već na Veliki četvrtak kada dvanaest članova družbe sudjeluje u obredu pranja nogu na misi, a nakon toga ulaze u crkvu u žudijskoj uniformi i zauzimaju svoje mjesto na Božjem grobu! Na Veliki petak sudjeluju u procesiji, a vrhunac je na Veliku subotu kada pred punom Crkvom vjernika Žudiji padaju i bježe, a dvojica anđela ulaze u otvoreni grob najavljujući Kristovo uskrsnuće!

zudije-vodice-strikoman-1 (1)

Ova poznata tradicija živi i cijelu godinu kada Žudije sudjeluju na ostalim procesijama obližnjih gradova i mjesta, a isto tako zaživjela je i van lokalnih granica čime Vodice još jednom potvrđuju kako se njeguje duhovno bogatstvo!

16432869263_437e135fb4_b (1) (1)

Ali to nije sve kada je u pitanju bogata uskrsna ponuda na području Vodica! Zahvaljujući turističkoj zajednici, svi koji su se zatekli u prekrasnim Vodicama na Uskrsni ponedjeljak osladili su svoja nepca tradicionalnim doručkom na otvorenom kojeg su posluživale žene odjevene u stare vodičke narodne nošnje uz pratnju folklornih skupina iz okolnih mjesta! Uz zvuke neizostavnih dalmatinskih klapa, posluživale su se i domaće fritule i kroštule za koje smo sigurni da svima koji su ih kušali – ostale u dugom sjećanju!