Otkrijte Vodice!

Vodice su još u rimsko doba bile naseljene, a zvale su se Araus ili Arausa Antonina zbog obilatih izvora pitke vode po kojima su i dobile današnje ime.

Još prije pedesetak godina Vodičani su većinom bili težaci okrenuti zemlji, nego li ribari i pomorci okrenuti moru. Danas žive od turizma i za turizam. Ipak, i dalje čuvaju svoje tradicije, a njihovi gosti uživaju u tom sretnom spoju prošlosti i sadašnjosti. Osim što su turističko središte, Vodice su izrazito plodno tlo što njezini stanovnici i dan danas revno njeguju. S obzirom da vodička polja obiluju vodom, idealne su za uzgoj maslina, vinove loze i višnje maraske. Još uvijek postoje bunari u kojima se napaja stoka, a brojna zelenila ograđena su suhozidom koji uspješno odolijeva zubu vremena – što definitivno dokazuje dalmatinsku volju, duh i prkos!

vodice-riva_388830940 (1)

Vodice su također poznate i po svojoj živosti, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima. Smještene su na obali, u širokom zaljevu, 11 km sjeverozapadno od Šibenika, centra Šibensko-kninske županije. Danas broje 10.000 stanovnika i idealno su mjesto za odmor gdje će svatko pronaći nešto za sebe.

Odlučite li provesti svoj zasluženi odmor u Vodicama, budite sigurni da nećete pogriješiti!

Smještene u krilu romantičnih otoka, pitomih polja i dva nacionalna parka, umivene ugodnom klimom i nastanjene srdačnim ljudima Vodice su pravo mjesto za vaš odmor iz snova tijekom cijele godine.

Vodička polja obiluju vodom i plodnom zemljom, idealno su mjesto za stanovanje i ugodan život. Stanovnici su uzgajali masline i vinovu lozu te višnje maraske. Danas u poljima još ima vidljivih ostataka stanova u kojima se obitavalo. Također, sačuvani su bunari i lokve na kojima se napajala stoka. U zelenilu obrađenih polja stoje gromače, ali i veliki kameni zidovi građeni u suhozidu, koji dijele vlasnika od vlasnika i na taj način svjedoče o dalmatinskom čvrstom duhu, volji, snazi i prkosu. Odolijevaju vremenu i stare tradicionalne građevine, bunje, koje su nekad služile kao pastirski stanovi, ali i kao siguran zaklon od lošeg vremena ili samo kao odlagalište za alat.

Osim po prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima, Vodice su poznate po razvijenom medicinskom turizmu, ponajprije stomatološkim poliklinikama i wellness sadržajima. U Vodicama i Šibeniku osobito je popularan i kongresni turizam zahvaljujući dobro opremljenim velikim multifunkcionalnim dvoranama koje primaju više stotina sudionika.

shutterstock_151814741 (1)

Vodice se ponose i svojim dugim šljunčanim i pješčanim plažama koje se pružaju zapadno i istočno od grada, a krasi ih bujna vegetacija Mediterana.
Za sve sportske tipove Vodice nude teniske komplekse, nogometno igralište, igrališta za košarku i odbojku, školu ronjenja i jedrenja na dasci. Zainteresirani za tečaj ronjenja mogu se prijaviti u ronilački klub, a postoji i organizirani podvodni fotosafari.

Oni željni avanture, mogu se uputiti biciklom ili pješice u bogata vodička polja, a osim zahtjevne mountain bike staze, tu su i staze koje vode prema ostacima povijesnih vrijednosti u zaleđu Vodica.

Za sve one željne avanture i bogate ponude – Vodice imaju tu sreću da se nalaze u blizini brojnih nacionalnih parkova koje je moguće svakodnevno razgledati i istražiti. Nakon što se odmorite u Villi Bianci, u neposrednoj blizini, točnije u centru, nalazi se polazišna točka s koje brojni brodovi voze na obilazak Krke, Kornata ili pak na izlet na obližnje otoke kao što su Zlarin ili Prvić. Također, u ponudi je i najam brodica za sve one koji žele držati uže u svojim rukama!

vodice (1)

Gastronomska ponuda uključuje uživanje u pravim dalmatinskim delicijama koje podrazumijevaju laganu i zdravu hranu s puno ribe na sve moguće načine.
Brojne konobe nude domaće vino, crno i bijelo iz obližnjih vinograda, a poslije deserta svakako zatražite čašu domaće marašćine, odnosno slatkog vina. Ova je vrsta grožđa posebno ukusna na ovom području, a vino pitko.

Obzirom na svoj položaj Vodice imaju mediteransku klimu koju obilježava blaga zima i suho ljeto s nevjerojatno ugodnim razdobljima u ranom proljeću i kasnoj jeseni. Ukratko, Vodice vam otvaraju vrata cijele godine!

shutterstock_149807222 (1)

U ovom gradu vas očekuje atraktivan smještaj u Villi Bianca, lagodan i bezbrižan odmor, gdje domaćin brine o svom gostu, a vama ne preostaje drugo, nego li vidjeti, okusiti, probati, istražiti i vratiti se.

Pogledajte jedan sretan video iz Vodica :)

Live pogled na Vodičku rivu

Pogledajte što se trenutno događa u Vodicama.

zavirite