Otok Prvić

Ako ste u Vodicama više od 3 dana, jedan dan svog ljetovanja rezervirajte za posjet otoku Prviću.

Otok Prvić nudi zadivljujuću mješavinu povijesne baštine, autentični mediteranski krajolik i spokojnu atmosferu, što ga čini idealnim odredištem za kratki bijeg od ljetnog šušura u Vodicama.

Izvor: Vodice.hr

 

To je prvi otok do Vodica i lako je dostupan brodom, a njegova kompaktna veličina, od samo 2,4 četvorna kilometra, čini ga savršenim za istraživanje pješice ili biciklom.  Do Prvića možete doći trajektom koji u ljetnim mjesecima plovi svakih nekoliko sati (provjerite vozni red na stranici www.jadrolinija.hr ) ili taxi brodom.

Ima dva naselja Prvić Luku i Prvić Šepurine, cijeli otok je zaštićeno kulturno – povijesno dobro i upisan je na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Otok Prvić ima i bogatu povijest koja seže u antičko doba. Kroz svoju prošlost otok je iskusio utjecaje raznih civilizacija, od Ilira i Rimljana do Mlečana. S vremenom je postao sigurna luka za pomorce i ribare, čime je dodatno obogatio svoju kulturnu baštinu.

Predlažemo da vaša prva stanica bude Prvić Luka, a u Vodice se vratite iz Prvić Šepurine. Možete i obrnuto, samo imajte na umu da muzej Fausta Vrančića radi do 16h, ukoliko ga želite posjetiti. Ova dva mjesta spojena su šetnicom dugom oko 1 kilometar.

 

6 razloga zašto posjetiti otok Prvić

 

Mir i spokoj

Na Prviću nema automobila. Ako tražite miran utočište daleko od turističke gužve, otok Prvić je idealno odredište. Njegov miran ambijent i usporeni način života omogućuju da se opustite i napunite energijom u zagrljaju prirode.

 

Šarmantne instagramabilne ulice

Dok lutate uskim kamenim ulicama Šepurina i Prvić Luke, očarat će vas tradicionalna dalmatinska arhitektura. Otočke stare kamene kuće, slikovite crkve i neobični trgovi evociraju osjećaj bezvremenskog šarma. Evo i jedne izvrsne lokcije za selfie, upišite u google maps: 43.733363081875545, 15.787249696867992

Muzej Fausta Vrančića

Otok Prvić rodno je mjesto Fausta Vrančića, renesansnog polihistora poznatog po izumu padobrana. Na otoku se ponosno nalazi muzej posvećen ovom genijalnom izumitelju koji je obožavao Prvić, koji posjetiteljima pruža fascinantan uvid u njegov život i doprinose.

Mirne plaže

Prvić nudi izbor skrovitih plaža i uvala, savršenih za sunčanje, kupanje i opuštanje uz umirujuće zvukove jadranskih valova.

Autentična kuhinja

Prepustite se lokalnoj dalmatinskoj kuhinji, poznatoj po svježim plodovima mora, mediteranskim okusima i aromatičnim biljem. Ljupki restorani i taverne na otoku poslužuju ukusna jela koja će oduševiti vaše nepce. Za tako mali otok imate čak i nekoliko dobrih restorana.

 

Pješačke i biciklističke staze

Za ljubitelje prirode, otok Prvić nudi niz pješačkih i biciklističkih staza. Od ležernih šetnji do zahtjevnijih ruta, ove staze pružaju priliku za istraživanje slikovite ljepote otoka.

 

 

Otok Prvić, prvi otok do Vodica, nudi tračak raja, gdje se povijest susreće s prirodom i gdje vlada mir. Od svoje bogate povijesne baštine do netaknutih krajolika i toplog gostoprimstva, otok je primamljivo utočište za one koji traže autentičan slow living ljetni dan. Bilo da istražujete šarmantna sela, sunčate se na skrovitim plažama ili uronite u kulturna blaga otoka, Prvić će u vama ostaviti drage uspomene i želju za povratkom na njegove očaravajuće obale.

Turistička zajednica grada Vodica organizira i besplatnu turu Walk and talk Prvić, a datume provjerite ovdje: https://www.vodice.hr/hr/dogadanja

 

 

Pogledajte kako nam je bilo na Prviću

Video s Prvića