Netaknuta prirodna ljepota na dohvat ruke

slapovi-milke-trnine (1)

Želite li mir, opuštanje i uživanje u netaknutoj prirodnoj ljepoti? Želite li provesti nezaboravan aktivan odmor uz ronjenje, penjanje, pješačenje ili biciklizam? Sve to nude vam hrvatski nacionalni parkovi! Baš njihova raznolikost i sva raskoš biljnog i životinjskog svijeta rijetko koga ostave ravnodušnim. Srećom, više njih nalazi se u samoj blizini Vodica! Stoga, krenimo redom…Nacionalni park Kornati

Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha.” – George Bernard Shaw

Kornati-640x424 (1)

Ukoliko dolazite u vodički kraj, izlet u nacionalni park Kornati je neizbježan, prvenstveno zbog same blizine Vodicama. Naime, ovaj nacionalni park smješten je svega 25km od Vodica. Njegova raskoš prostire se na 89 otočića koji zauzimaju površinu od 220m², većinom morskog arhipelaga koji se smatra najgušćim arhipelagom na čitavom Sredozemlju. Ovo nedovoljno istraženo područje obiluje raznolikom biljnom faunom tako da će svi zaljubljenici u prirodu baš na ovom mjestu doživjeti nezaboravno iskustvo!

Znanstvenici smatraju da bi se broj svih živih organizama u moru, kada bi bili istraženi, kretao između 2500 i 3000. Isto tako, nedostatno je istražena i opisana antropološka baština otočja. Posjetiteljima je dozvoljeno kretanje unutar cijelog parka, osim područja oko otoka Purare i hrida Male Purare te Volića koje je proglašeno zonom posebne zaštite.


Nacionalni park Krka

kanjonkrke (1)

Jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj, udaljeno svega 25 kilometara od Vodica, predivan je prikaz ovog raznolikog kršnog kraja! Krka, predivna čista rijeka koja teče kroz duboki kanjon dugačak čak 75 kilometara omeđena je slapovima čija buka i raskoš fascinira domaće i strane turiste. Pa tako redom ju tvore Bilušića buk, Brljan, Miljacka, Manojlovački slap, Roški slap, Rošnjak i najveća sedrena barijera na europskom području – Skradinski buk.

No, Krka ima još posebnosti! A jedno od njih svakako je Franjevački samostan na Visovcu i Manastir. Otočić Visovac, koji se nalazi usred proširenja rijeke Krke, nastao je u 15. stoljeću kada su se na tom području nastanili franjevci.

Nacionalni park smješten je u središnjoj Dalmaciji, nizvodno od Miljevaca te svega nekoliko kilometara od grada Šibenika. Sama rijeka Krka danas predstavlja prirodni fenomen koji svoj vrhunac doživljava u proljeće i ljeto jer tada u njezinu punom sjaju, točnije u njezinoj čistoj vodi, možete potražiti osvježenje!


Park Vransko jezero

park_prirode_vransko_jezero_na_total_croatia-660x330 (1)

Najveće jezero u Hrvatskoj, uz donji tok rijeke Neretve, jedina je veća močvara u mediteranskom dijelu Hrvatske. Samim time, poseban je ornitološki rezervat koji je postao stanište za čak četiri vrste ptica ugroženih na europskoj razini, ali i sedam vrsta ugroženih na nacionalnom nivou.

Ovo mjesto bogate povijesti naći ćete putujući jadranskom magistralom, na točno pola puta između Šibenika i Zadra. Prirodni fenomen s jedne strane nudi razvedenu jadransku obalu, poznatu po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a s druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Po svom položaju i karakteristikama, ovo jezero je specifično u Hrvatskoj, ali i na širem europskom prostoru. Ovaj park najbolje bi se opisao sljedećim riječima – daleko od civilizacije, a opet tako blizu jer na ovom mjestu mnogi će pronaći svoj mir i zadovoljstvo!Nacionalni park Paklenica

Canyon_of_Paklenica (1)

Smješten u podnožju Velebita, svega 90 kilometara od Vodica, Paklenica se smatra naskrivenijim parkom prirode! Možda ga baš zato posjećuje najmanji broj turista. No, ovaj predivan prirodni rezervat nudi za svakoga po nešto!

Sastavljen od Male i Velike Paklenice, ovaj park obiluje čistim zrakom. Samim time, itekako je pogodan za one koji imaju problema s dišnim putevima jer će šetnjom ovom netaknutom prirodom na najjednostavniji mogući način pospješiti svoje zdravlje.


Nacionalni park Plitvice

biluiabuk (1)

Ovaj park smatra se najljepšim hrvatskim draguljem. Od Vodica je udaljen 180 kilometara. Mnogi za njega kažu da je ravan slapovima Niagare! Svako godišnje doba na Plitvičkim jezerima priča svoju priču bojama, zvukovima, šumom slapova, mirisima, tišinom i prvenstveno životom. U čarobnom zelenilu šuma, livada i travnjaka niže se biser od šesnaest modrozelenih jezera, međusobno povezanih kaskadama i prštavim slapovima.

U svakom kutku bujne vegetacije krije se dom mnogobrojnih vrsta ptica, leptira i divljači. Ne postoje riječi kojima se može opisati sva ta ljepota i sklad.

Ovaj jedinstveni, neprocjenjivi dar prirode idealan je za izlete tijekom cijele godine.